Valg af fluestang

Fluestangen
Når man skal vælge en fluestang, skal man til at overveje hvilken AFTM-klasse, man skal vælge. AFTM-klassen afgøres af, hvor mange gram de yderste 30 fod (9,15 meter) af fluelinen vejer. Jo tungere line, jo højere klasse.

Til put & take fiskeri vil en AFTM-klasse omkring 6-7 være passende. Blæser det, eller har man kun lidt erfaring med at kaste, kan det være en fordel at gå op i en klasse 8, da lidt tungere grej erfaringsmæssigt er lettere at styre. Stanglængden bør være omkring 9 fod.

Fluehjulet
Fluehjulet bør udover fluelinen kunne rumme op mod 100 meter bagline. En god idé er at vælge et saltvandsbestandig hjul, da grejet så også kan bruges til kystfiskeri, hvis man skulle få lyst til at prøve dette. Justerbar bremse på hjulet er reelt  ikke nødvendigt. Det er en langt større oplevelse at fighte fisken "i hånden" uden at bruge hjulet.

Fluehjul

Flueforfanget
Flueforfanget bør være så langt, som man magter. I uklart vand kan man fange ørreder med kun 20 cm´s forfang, men sådanne oplevelser hører til undtagelserne. Under mere normale forhold bør forfanget ikke - selv for begynderen - være mindre end cirka 3 meter. 4-5 meter er at foretrække. En spids med en tykkelse omkring 0,20 er normalt passende.

Fluelinen
Vil man kun ofre penge på én flueline, bør man vælge en flydende. Med belastede fluer kan man nå de fleste dybder, og man har stadig muligheden for at fiske i overfladen. Om vinteren er en synkeline dog klart at foretrække, da der ellers går meget tid med at fluen synker.

Flueline

Konklusion
Hvad skal man så vælge? Reelt har man som fluefisker i put & take søen ikke brug for noget særligt specialiseret grej. Faktisk vil mange være ganske godt tjent med de grejsæt, som fiskebutikkerne ofte sælger samlet til en billig penge. Se i f.eks. Sportsfiskeren, Fiskeavisen eller gå ned til din lokale grejhandler og få et tilbud.




© Copyright P's Put & Take Side