home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact


 

Release Information
Instruktør: Christoffer Boe
Premiere: 14. marts 2006
Spilletid: 88 min.

Handling
Efter 10 år i udlandet vender den berømte pianist Zetterstrøm (Ulrich Thomsen) hjem til Danmark for at give en koncert, der skal fejre den mystiske Zone – et lille område midt i København der er lukket for omverdenen. Zetterstrøm har ingen erindring om sin tid i Danmark, og først da han bliver kontaktet af en budbringer fra Zonen sættes han i forbindelse med sine minder og dét, der fik ham til at forlade København: et forlist kærlighedsforhold. Zetterstrøm drager ind i Zonen i håb om at få sin fortid og kærligheden tilbage, men mister i stedet sin evne til at spille. Zetterstrøm må nu gøre op med fortidens fejltagelser for at vinde kærligheden og sit talent tilbage.


Picture copyright © SF-Film

Anmeldelse
Ordet ”allegro” kan bedst oversættes med muntert og livligt, og betegner ydermere et musikstykke i hurtigt tempo. Filmen Allegro er imidlertid hverken munter eller livlig, men et abstrakt drama fortalt med en blanding af finurlige billeder og sælsom humor. Instruktør Christoffer Boe skrev filmens manuskript i selskab med komikeren Mikael Wulff, og sidstnævntes ret specielle sans for komik, som de fleste nok kender fra DR2 showet WulffMorgenthaler, skinner kraftigt igennem i filmen.

Abstrakt drama og finurlig humor er ikke nemme størrelser at forene, og det lykkes heller aldrig Allegro at finde en fornuftig balance mellem dem. Filmen handler om den forknyttede og lidt bitre pianist Zetterstrøm spillet af Ulrich Thomsen, der vender hjem til København for at spille en koncert til ære for ”Zonen” – et mystisk aflukket område i København som ingen kan komme ind i. Rollen som den forknyttede mand er på mange måder typisk for Ulrich Thomsen, og reflekterer også det renomme, som han har i den danske offentlighed. 


Picture copyright © SF-Film

Helena Christensen rolle som Zetterstrøms ungdomskæreste bygger ligeledes på offentlighedens billede af hende, og med hendes eksotiske og melankolske skønhed så fremstår hun mere som et symbol end en egentlig figur i filmen. Da Allegro havde premiere, var ikke just mange roser den danske anmelderskare havde tilovers for hendes skuespiltalent, men det bygger på en misforståelse af hendes rolle i filmen. Hun er i virkeligheden kun en erindring i Zetterstrøms hukommelse, og hendes tilsyneladende passive fremtoning er en konsekvens heraf.

Men en film med to hovedpersoner, hvor den ene er en excentrisk træmand, og den anden kun en erindring i den førstes hukommelse, det skaber uundgåeligt en distance til publikum, som Allegro har meget svært ved at håndtere. Tilsætningen af tegnede sekvenser og Henning Moritzens alfaderlige fortællestemme gør kun filmen endnu mere fjern, og selvom Allegro nok er en flot og anderledes oplevelse, så ender man med at føle sig som tilskuer til et billedepos, som man egentligt er ret ligeglad med, hvordan vil ende. 


Picture copyright © SF-Film

Lyd & Billede
Billedkvaliteten på DVD’en er det som sådan svært at sætte en finger på, men filmen er optaget med nogle mørke og kornede billeder, så det er ikke ligefrem en DVD, man kan bruge til at teste sit anlæg.

Lydsporet har god dybde, og der er en fin brug af surround effekter.

Lydformat: Dolby Digital, DTS 5.1: Dansk

Billedformat: 2,35:1 Anamorphic Widescreen 


Picture copyright © SF-Film

Ekstramateriale
Det er et overraskende omfattende ekstramateriale, der følger med filmen:

Disc 1:

• Kommentarspor med filmanmelderne Christian Monggaard & Morten Pihl: Et originalt og anderledes kommentarspor hvor Christoffer Boe har overladt det til to anmeldere at bedømme filmen. De kommer med mange interessante betragtninger, og får givet deres bud på, hvorledes Allegro og Boes forrige film, Reconstruction, bygger videre på danske og udenlandske inspirationskilder.

• Snapshots fra Allegro (9 min.): En lidt uorganiseret samling af klips fra optagelserne.

• Chat mellem Boe og Claro (21 min.): En spændende diskussion af filmens konstruktion, de to hovedroller og hvordan publikum opfatter historien. Kort sagt en glimrende introduktion til Christoffer Boes tanker med filmen. Desuden fortæller han, at filmen oprindeligt indeholdte en scene med Jørgen Leth, der fortalte om, hvordan ”zonen” i sin tid var hans inspirationskilde for sine digte. Desværre er Boe imod at inkludere slettede scener på DVD’er, så man må nøjes med at høre ham fortælle om den.

• Plakatgalleri & Boes pix 


Picture copyright © SF-Film

Disc 2:

• Chat mellem Boe & Wulff (30 min.): En meget flagrende samtale over internettet mellem Christoffer Boe og Michael Wulff, der handler om alt mellem himmel og jord, og er lidt for indforstået til, at den reelt har interesse for udenforstående.

Kissmeyer Basic (90 min.): Seks episoder af serien Kissmeyer Basic der oprindeligt blev sendt på TV-Zulu. Kissmeyer Basic blev instrueret af Christoffer Boe, og man kan nemt genfinde seriens stil og humor i Allegro, men derudover har afsnittene i sagens natur ikke synderligt relevans for filmen.

Chatten mellem Boe og Claro og kommentarsporet er meget anbefalelsesværdige. Resten af ekstramaterialet kan man sådan set godt springe over, men de to indslag er til gengæld også så gode, at de i sig selv kan gøre sig fortjent til fem stjerner.  

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back