home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact


 

Release Information
Instruktør: Paul Haggis
DVD-premiere: 13. Februar 2006
Længde: 108 min.

Handling
Fordomme stikker deres grimme fjæs frem overalt. Usikkerhed, frygten for de anderledes styrer vores tanker, udløser utryghed, vrede og had. Racismen er katalysatoren, der i løbet af to mørke døgn i L.A. væver tilfældige menneskers liv og død uløseligt sammen.

Det er en ond spiral, som vi, der ser filmen, bliver en del af. Når en iransk butiksejer køber en pistol, er vi sikre på, at den skal bruges. Når en mexicansk far giver sin usynlige skudsikre kappe til sin 5-årige datter, er vi overbeviste om, at noget frygteligt vil ske.


Picture copyright © Lions Gate Films

Anmeldelse
Rygtet om at Crash ville vinde Oscaren for bedste film havde spredt sig i ugen op til prisuddelingen, men det var alligevel en overraskelse for de fleste, at det lykkedes filmen at fravriste Brokeback Mountain den ventede sejr. Om sejren var fortjent eller ej vil sikkert blive diskuteret længe endnu, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at Crash er en visuelt og fortælleteknisk fremragende film, der samtidigt er et modigt essay om hvordan had, racisme og fordomme uden vi egentligt ønsker det, kommer til at styre vores liv.

Filmen følger en række mennesker i to døgn i Los Angeles. De har egentlig ikke nogen indbyrdes forbindelser, men deres skæbner bliver alligevel vævet ind i hinanden i et komplekst sammenrend af begivenheder. Alle filmens personer har det tilfælles, at deres manglende viden om de mennesker og det samfund, der omgiver dem, manifesterer sig i utryghed og racisme, hvilket igen er med til at isolere dem yderligere fra hinanden. 


Picture copyright © Lions Gate Films

Det er ikke fordi, personerne i Crash er onde eller racistiske, men deres individuelle (fejl)fortolkninger af oplevelser og situationer skubber dem langsomt fra hinanden. Selv de personer, der forsøger at undgå at ligge under for fordomme, ender i sidste ende med at blive offer for dem. Filmen hverken prædiker eller moraliserer, og den forsøger heller ikke at placere skylden for had og racisme hos nogen bestem gruppe, men peger i stedet på det individuelle ansvar.

Som f.eks. den farvede amerikaner, der går ind på en café, og ikke efterlader nogle drikkepenge i protest mod den dårlige betjening fra (den sorte) servitrice, der efter hans mening på forhånd havde opgivet at modtage drikkepenge fra farvede kunder, hvormed de begge bekræfter fordommene om hinanden. 


Picture copyright © Lions Gate Films

Instruktør Paul Haggis, der også har skrevet manuskriptet, har samlet et interessant cast af både nye og gamle navne. Filmen byder på et gensyn med lidt falmede stjerner som Sandra Bullock, Matt Dillon og Brendan Fraser i selskab med habile navne som Don Cheadle og Thandie Newton. Der er adskillige fremragende skuespilpræstationer i blandt dem, og selvom det kan være svært at fremhæve nogle frem for andre, så blev jeg endnu engang imponeret over den allesteds værende Terrence Howard, der spiller med en sjældent set ærlighed og intensitet.

Crash sætter sin historie på spidsen, og der er utvivlsomt dem, der vil mene, at den er overdrevent emotionel og sentimental. For mig personligt var det en ren forløsning endeligt at se en Hollywood-film, der rent faktisk har noget på hjertet, og Paul Haggis’s Oscar for bedste manuskript var mere end vel fortjent! 


Picture copyright © Lions Gate Films

Lyd & Billede
Lydmixet er glimrende, men det er Mark Ishams utroligt smukke musik, man husker lydsiden af Crash for.

Der er benyttet et blødt billedtransfer, hvor kontrasterne er reduceret. Visuelt passer det egentligt godt til filmen, men personligt ville jeg havde fortrukket et mere skarpt billede.

Lydformat: Dolby Digital 5.1: Engelsk

Billedformat: 2.35:1 Anamorphic Widescreen 


Picture copyright © Lions Gate Films

Ekstramateriale
Det noget tandløse ekstramateriale består af følgende:

• DVD introduktion (½ min.): En kort og lidt ligegyldig hilsen fra Paul Haggis, hvor han siger tak for, at man vil se hans film.

• Kommentarer af instruktør Paul Haggis: Jeg kan kun give Paul Haggis ret i, at han har lavet en fremragende film, men at høre ham for 27. gang sige ”I love this scene” er ret trivielt, og det er en smule skuffende, at han ikke har mere at tilføje til filmen.

• Behind the scenes (10 min.): Et lidt sjusket og overfladisk program, der blot består af nogle korte interview-klips med de medvirkende skuespillere og instruktøren.

• Biografier over de medvirkende

• Musikvideo: Kansacali - If I

• Theatrical trailer

Crash havde fortjent en mere grundig behandling, end det her er tilfældet. Der er annonceret en 2 disc director’s cut version af filmen, og hvis man går meget op i ekstramateriale, så er det nok den, man skal have fat i. 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back