home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contactRelease Information
Instruktør: Mathieu Kassovitz
DVD-premiere: 1 september 2004
Spilletid: 98 min.

Handling
Kriminalpsykologen Miranda Grey (Berry) arbejder i et fængsel på en afdeling for mentalt utilregnelige indsatte. En regnvåd aften på vej hjem fra arbejde er hun tæt på at køre en ung pige over, men undgår det med nød og næppe. Dette er det eneste, hun husker, da hun næste morgen vågner op spærret inde i en celle anklaget for mordet på hendes mand. Det bliver starten på en række overnaturlige hændelser, hvor Miranda må kæmpe for at finde sandheden om mordet og samtidigt bevare sin forstand.


Picture copyright © Warner Bros

Anmeldelse
Gothika er instruktøren Mathieu Kassovitz (De Blodrøde Floder) første store internationale produktion og samtidig også den første film, hvor Halle Berry alene har den bærende hovedrolle. Hun spiller også med hele følelsesregisteret for at hive filmen hjem, men kæmper mod en tynd historie og en noget stereotyp rolle. Samtidig mangler Berry også, i modsætning til f.eks. Robert Downey Jr. den karisma, der er nødvendig for at kunne bære en hel film.

Filmens bedste præsentation bliver uden tvivl leveret af Penelope Cruz i rollen som psykisk ustabil patient. Hendes spanske accent og lidt forvirrede udseende passer perfekt til rollen, men også Robert Downey Jr. og Charles S. Dutton gør det udmærket. Mathieu Kassovitz gør, hvad han kan, for at få filmen til at fungere, og særlig filmens første del er også ganske vellykket. Men da Halle Berry vågner op som patient på den afdeling hun tidligere arbejdede, så begynder det at gå galt. Selve mordgåden er simpelthen for ordinær og det virker nærmest som om, at filmens overnaturlige elementer skal dække over, hvor ringe historien er skruet sammen.


Picture copyright © Warner Bros

Filmens sætte sig ganske enkelt mellem to stole. På den ene side vil den være en psykologisk thriller, men samtidig forsøger den at trække de store gys hjem ved hjælp af special effects. Resultatet er, at filmen aldrig når den dybe, som man bl.a. finder hos mange japanske gysere, men blot forbliver et visuelt flot, men intetsigende skue. Det er ærgerligt, for der er tydeligvis ofret megen tid på at finde de locations, der kunne give det rette gotiske design, og med det cast filmen har, så kunne man forvente mere.


Picture copyright © Warner Bros

Billede og lyd
Filmen er, som de fleste andre udgivelser fra Warner, udsendt i anamorphic widescreen 1.85:1 med et dolby digital 5.1 lydspor. Taget i betragtning af at filmen er holdt i blå og mørke farver, så står filmens billede virkeligt flot uden synlige spor af komprimeringsfejl. Lyden er klar, og særligt i de overnaturlige sekvenser er der også godt gang i alle højtalerne.


Picture copyright © Warner Bros

Ekstra features
° Kommentarer af Mathieu Kassovitz og fotograf Matthew Libatique
° Interviews med 3 patienter
° Painting With Fire featurette
° On the Set Of Gothika featurette
° MTV Making the Video Behind Blue Eyes
° Music Video Behind Blue Eyes - Limp Bizkit
° Trailers til filmen og flere andre

Umiddelbart kan det se ud som om, at det er en solid stak special features, der er inkluderet på denne udgivelse, men kvaliteten er absolut ikke lige god. Kommentarsporet koncentrerer sig primært om de bestræbelser, man har gjort sig for at skabe det rette den rette atmosfære for filmen, og virker til tider en smule tørt. On the Set Of Gothika er et standard ca 15 minutter langt behind the scenes, hvor skuespillerne fortæller om deres roller og giver den obligatoriske ros til instruktøren. Painting With Fire er et interessant, men kort indslag, der viser brugen af CGI til skabelsen af ild i nogle af filmens sekvenser. Slutteligt har man fra MTV lånt Making The Video til sangen Behind Blue Eyes, som i filmen er brugt som underlægningsmusik til rulleteksterne. Er man (som undertegnede) ikke fan af Limp Bizkit, så er der imidlertid ingen grund til at bruge tid på denne feature.

Senere på måneden udsendes I USA en 2 disc special edition, og går man meget op i special features, så kunne man overveje at vente på denne.

Karakter
Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:


back