home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact
Release Informatio
n
Instruktør: Barbara Kopple
Premiere: 7. Marts 2006
Spilletid: 88 min.

Handling
L.A. er kontrasternes by. Fra ludfattig bandeinficeret ghetto til glitrende rigdom og overdådig luksus i kvarterer som Pacific Palisades. Her lever teenagerne Allison (Anne Hathaway) og Emily (Bijou Phillips) sammen med deres venner en luksustilværelse, men de har et problem; De keder sig, og derfor leger de gangstere, og taler kun slang til hinanden. Deres liv er som taget ud af en musikvideo. Tung, tung hip-hop dunker døgnet rundt, og alkohol, narko, sex og vold er en del af deres liv. Men det er uægte og påtaget og ikke rigtig farligt. Derfor søger Allison sammen med nogle veninder en aften downtown for at opleve kicket fra ”the real thing”...


Picture copyright © New Line Cinema

Anmeldelse
Kender man kun Anne Hathaway fra hendes roller som prinsesse i The Princess Diaries og Ella Enchanted, så kan man virkeligt se, hvor radikalt et karriereskift rollen som den forkælede og forvirrede teenager Allison i Kaos har været for hende. Der er nemlig ikke meget uskyldsren fantasiverden over Kaos, der handler om en flok unge teenagere, der i søgen efter en identitet har skabt deres egen kunstige gangsterverden.

I virkeligheden lever teenagerne en overklassetilværelse uden forståelse for eller tilknytning til den virkelige ghetto, men en aften beslutter hovedpersonen Allison sig sammen med tre veninder for at forlade rigmandsvillaerne i Pacific Palisades og køre til de fattige forstæder. Her møder de nogle latinamerikanske narkohandlere, og selvom Allison mest af alt er skræmt fra vid og sans, så bliver hun også fascineret af deres sammenhold og livsstil. Hun føler sig levende i blandt dem, men hun har ikke overvejet, at beboerne i ghettoen på ingen måde betragter hende som en del af deres verden, og at hendes illusioner er dømt til at briste. 


Picture copyright © New Line Cinema

Det er Stephen Gaghan, der sammen med Jessica Kaplan, har skrevet filmens manuskript. Gaghan har tidligere skrevet både Traffic og Syriana, og selvom Kaos er en langt mere enkel historie, så rummer den ligeledes et kontroversielt syn på dagens Amerika. Kontrasten mellem de rige luksuskvarterer og den fattige ghetto er i sig selv slående, men filmen skildrer også, hvorledes politiet aktivt spiller en rolle for at bevare de (usynlige) grænser, som opdeler samfundet.

Kaos rummer stof til eftertanke, men historien er desværre i sig selv ikke særligt velfortalt. Det er svært at skildre en folk teenagere, der lever i en fiktiv gangsterverden, og undgå, at de kommer til at fremstå som parodier på sig selv, og det problem får filmen aldrig rigtigt løst. Man kommer ikke rigtigt til at interesser sig for personernes skæbne, og bedre bliver det heller ikke af, at Anne Hathaway ikke er noget specielt stort skuespiltalent. Kaos bliver derfor aldrig rigtigt vellykket, men dens historie rummer på den anden side også så mange interessante ideer, at filmen faktisk er værd at se alligevel.  


Picture copyright © New Line Cinema

Lyd & Billede
Det er en blanding af ny og ældre rap- og hip hop-musik, der præger lydsiden af Kaos, hvilket skaber et levende lydmix, der understøtter filmen fint.

Billederne fra ghettoen er holdt i dunkle rødlige toner, mens kolde lyse farver præger billederne fra rigmandskvarteret, Pacific Palisades. Der er ingen komprimeringsfejl eller ridser, så der er ikke noget, der skulle forstyrre filmen.

Lydformat: Dolby Digital, DTS 5.1: Engelsk

Billedformat: 1.85:1 Anamorphic Widescreen  


Picture copyright © New Line Cinema

Ekstramateriale
Der er ligesom på de udenlandske udgivelser af filmen ikke andet ekstramateriale end nogle trailers. Ydermere er den danske version, udover den håbløse titel Kaos, blevet forsynet med et cover, der langt væk skriger af b-film. Det er synd, hvis coveret skulle afskrække folk fra at se filmen, for Havoc (det hedder den rigtigt!) har fortjent en bedre skæbne. 

US DVD cover
 

DK DVD cover
 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back