home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact


 

Release Information
Instruktør: Ashutosh Gowariker
Premiere: 23. august 2002
Spilletid: 215 min.

Anmeldelse
Hvis nogle forsøgte at overbevise dig om, at en fire timer lang indisk film, der handler om en cricketkamp, var et enestående mesterværk, så kan jeg godt forstå, hvis du tvivlede på den påstand. Men det er ikke desto mindre tilfældet, og selvom fire timer kan virke som meget land tid, så forbliver Lagaan hele vejen en fortryllende oplevelse.


Picture copyright © Sony Pictures Classics

Filmen udspiller sig under det britiske kolonistyre i år 1983 i den lille landsby Champaner i delstaten Gujarat. Her venter bønderne på, at monsunregnen vil bringe liv til deres svedne afgrøder, men uden held. Og for at gøre ondt værre beslutter den arrogante britiske kommandant kaptajn Russell at fordoble årets tiende af høsten - den såkaldte ”lagaan”. Bønderne har ingen penge til at betale skatten, så kaptajnen tilbyder dem en aftale: Hvis de kan slå hans officerer i cricket - den hvide mands sport - skal de få lov at slippe for at betale lagaan i tre år.


Picture copyright © Sony Pictures Classics

Bønderne ved, de ingen chance vil have i en cricketmatch, men den trodsige bonde Bhuvan accepterer på hele landsbyens vegne væddemålet, og meget mod deres vilje må de fattige bønder i gang med at lære et helt nyt spil at kende. De engelske officerer bekymrer sig ikke om de fattige inderes skæbne, men kaptajn Russells søster Elizabeth, der lige er kommet til landet, beslutter sig for at hjælpe bønderne, så de i det mindste vil få en fair chance for at vinde kampen. Og så er scenen ellers sat til det store opgør, der helt i Gandhis ånd bliver udkæmpet uden våben, men derimod på cricketbanen. 


Picture copyright © Sony Pictures Classics

Lagaan har undertitlen Once Upon a Time in India, hvilket er en direkte reference til Sergio Leones klassiker Once Upon a Time in The West, hvor opgøret mod tyranniet blev udkæmpet i blodige skuddueller. I Lagaan har Indiens nationalsport cricket overtaget den rolle, og selvom de færreste danskere kender til reglerne i den sportsgren, så lærer man de mest centrale, da Elizabeth introducerer inderne til sporten.

Elizabeth, spillet af Rachel Shelley, fungerer også som et introducerende holdepunkt til en eksotisk og anderledes verden. Filmen er optaget i det tørre egne i det nordvestlige Gujarat omkring byerne Bhuj og Mandvi, og de store ørkenområder skaber en storslået kulisse, der virkeligt sætter de farverige indiske klædedragter i relief. 


Picture copyright © Sony Pictures Classics

Visuelt er filmen en sand fryd for øjet, og selv de obligatoriske Bollywood-dansenumre, der ofte virker som en afbrydelse af filmen, fungerer som en integreret del af historien. I det hele taget er Lagaan meget velgennemarbejdet, og der hviler en varm humor over hele filmen.

Samtidig er Lagaan ikke bare endnu et ligegyldigt romantisk drama, men en film med noget på hjerte. Det højst umage crickethold som den trodsige bonde Bhuvan samler, kommer således ikke kun til at bestå af hinduer, men også to muslimer og en kasteløs – en urørlig – bliver del af holdet. En måske med danske øjne ikke videre kontroversiel konstellation, men i det opdelte indiske samfund virkeligt et særsyn, og Lagaan sender derigennem et smuk og enkel budskab om styrken i fællesskabet. 


Picture copyright © Sony Pictures Classics

Scenografien, musikken, skuespillet og historien løfter sig til en unik oplevelse, og selvom du måske aldrig tidligere har set en indisk film, så snyd dig for alt i verden ikke for Lagaan - Once Upon a Time in India. Det er et sandt mesterværk! 

Karakter

Film:

back