home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contactRelease Information
Instruktør: Ketan Mehta
Premiere: 6. februar 2007
Spilletid: 144 min.

Handling
Filmen udspiller sig i Indien i 1854. Her tjener Mangal Pandey (Aamir Khan) som soldat i The British East India Company’s hær. Under et slag redder han den skotske officer William Gordons (Toby Stephens) liv, hvilket bliver starten på et varmt venskab. Men da hæren introducerer nye krudtposer, der er behandlet med ko- og grisefedt, hvilket fornærmer både de hinduistiske og muslimske soldater i hæren, så kommer deres venskab under pres, og situationen tilspidses, da Mangal Pandey tilslutter sig et indisk oprør mod det britiske styre.


Picture copyright © Scanbox

Anmeldelse
Herhjemme siger navnet Aamir Khan nok de færreste noget, men i Indien er han blandt de helt store filmstjerner, og derfor var The Rising - The Ballad Of Mangal Pandey ude østpå imødeset med store forventninger. Filmen blev imidlertid aldrig den ventede succes, og den er heller ikke nogen entydigt positiv oplevelse.

Filmens primære svaghed er manuskriptets mangel på struktur. Den første time slæber sig af sted, og da der endeligt kommer fart i handlingen, så taber filmen størsteparten af sine mange bipersoner på gulvet. Filmens to hovedroller, Mangal Pandey Pandey og William Gordon, har i løbet af filmen forhold til flere kvinder, men ingen af dem har nogen reel betydning for handlingen, og de er med i gruppen af bipersoner, der blot forsvinder ud af historien uden forklaring. 


Picture copyright © Scanbox

Det er Aamir Khan, der er at finde i rollen som den viljefaste Pandey. Han er af fysik ikke særligt stor, men som skuespiller er han til gengæld utrolig udtryksfuld, og bringer en nerve og intensitet til filmen. Knapt så heldigt slipper Toby Stephens fra roller som vennen Gordon. Han virker firkantet, og må i forvejen kæmpe med en rigelig klichefyldt rolle som nobel engelsk soldat.

Filmen er særdeles kritisk over for The British East India Company, der skildres som et skrupelløst kapitalistisk monster, der driver prostitution, slave- og opiumshandel. Filmen skal – som den også selv gør opmærksom på – ikke opfattes som nogen historisk korrekt skildring af det indiske oprør i 1854, men som beskrivelse af det samfundet og det engelske styre er filmen til gengæld i sig selv interessant. 


Picture copyright © Scanbox

De typiske ingredienser i Bollywood-filmene bliver vi naturligvis ikke snydt for. Farverige kulisser, spetakulære dansenumre og overspillet drama er inkorporerede elementer i historien, men det kan ikke skjule, at filmen savner struktur. The Ballad Of Mangal Pandey er Bollywood på god tog ondt. Den er stor og flot, men ikke videre vellykket.


Lyd & Billede
Cinematograf Himman Dhamija har gjort et glimrende stykke arbejde, og visuelt er The Ballad Of Mangal Pandey en fornøjelse at overvære. Billedkvaliteten er ikke helt på samme høje niveau, og farverne virker til tider en smule udvaskede, men det er dog ikke noget, der på nogen måde ødelægger filmoplevelsen.

Lydformat: Dolby Digital 5.1: Hindi

Billedformat: 2.35:1 Anamorphic Widescreen  


Picture copyright © Scanbox

Ekstramateriale
Et par trailers er alt, hvad det kan blive til. 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back