home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contactRelease Information
Instruktør: Manish Jha
Premiere: 4. april 2006
Spilletid: 90 min.

Handling
Filmen er fremtidsvision for Indien, hvor landet efter århundreder med mord på spædbørn, aborter og småpigers langsomme død på grund af vanrøgt er blevet en nation uden kvinder. Historien udspiller sig i en lille, indisk landsby, hvor den indflydelsesrige Ramcharan (Sudhir Pandey) bor med sine fem giftefærdige sønner. Det er umuligt at fremskaffe en kvinde, og mændenes tilværelse præges af frustration og desperation. Men efter års søgen lykkes det endeligt Ramcharan at finde en ung pige ved navn Kalki (Tulip Joshi) til at ægte den ældste søn. Der er imidlertid ingen udsigt til, at de fire yngre sønner også vil kunne blive gift, og derfor beslutter familien, at Kalki skal giftes med alle fem sønner på en gang. Det bliver startskuddet til en lavine af misundelse og hævn, der vil forandres deres liv for evigt.


Picture copyright © SF-film

Anmeldelse
Ifølge UNESCO så er op mod 50 millioner piger forsvundet i den indiske befolkning i løbet af de sidste 100 år. Den dag i dag bliver der stadig årligt aborteret mellem en halv og en hel million pigefostre. Ikke fordi der er problemer forbundet med graviditeterne, men simpelthen fordi, at forældrene kun ønsker sig en søn. Denne praksis er i Indien egentlig ulovlig, men der gøres meget lidt for at forhindre aborterne.

Den fattige del af befolkningen, der ikke har råd til en test for at kønsbestemme et foster, benytter en næsten endnu mere barbarisk måde at slippe af med de uønskede piger. Enten bliver de solgt til prostitution, eller også bliver de dræbt efter fødslen. Således åbner En Nation Uden Kvinder med uhyggeligt barsk scene, hvor en fader tager sin nyfødte datter med ud til et vandkar og med ønsket om, at han næste år må få en søn, drukner hende i karret. 


Picture copyright © SF-film

De mange indiske familiers ønsker om kun at få sønner skyldes, at der normalt i forbindelse med ægteskaber betales store summer i medgift, og det har familierne ofte ikke penge til. Der er allerede i dag i Indien områder, hvor 70% af eleverne i skolerne er drenge, og En Nation Uden Kvinder forestiller sig en situation, hvor der er så få kvinder tilbage, at ægteskab reelt ikke længere er en mulighed.

Filmen udspiller sig i en lille landsby, hvor faderen Ramcharan i mere end 10 år har søgt efter koner til hans fem sønner, men uden resultat. Da det endeligt lykkes Ramcharan at finde en kone, beslutter han, at hun skal giftes med alle fem sønner på en gang, da det ikke vil være muligt at finde flere piger. Det viser sig imidlertid hurtigt, at det ikke er muligt at dele en kone med fire andre, og en serie af interne kampen i familien bryder ud. 


Picture copyright © SF-film

Fokus for historien i En Nation Uden Kvinder er primært, hvorledes det psykisk påvirker mændene at leve i et samfund uden kvinder. Pornografi, homoseksualitet og frustrationsvold bliver naturlige elementer i en ellers begivenhedsløs hverdag. Filmen rejser herigennem en række relevante samfundskritiske spørgsmål, men selve den fremtidsvision, som den baserer sig på, er til gengæld ikke særligt velgennemtænkt.

Som filmen selv i sit forord siger, så er de mange drab på piger reelt grundet i de økonomiske omkostninger forbundet med ægteskaber. Men i en verden hvor der kun er få kvinder, så ville man naturligt forvente, at man i stedet for at betale medgift ville få penge for at gifte sin datter bort, og piger ville derfor i økonomiske termer blive en værdifuld vare, som man passede på. Samtidig burde man forvente, at manglen på kvinder ville føre til et opbrud med de meget fastlåste strukturer i det indiske samfund, da man ikke længere ville kunne insistere på kun at blive gift med en fra samme kaste som en selv. I filmens vision så er den eneste ændring af det indiske samfund sammenlignet med i dag, at der ikke længere er nogle kvinder tilbage, og det er næppe særligt realistisk. 


Picture copyright © SF-film

Hvorvidt En Nation Uden Kvinders fremtidsvision er vel gennemtænkt eller ej, er imidlertid heller ikke afgørende for dens budskab. Filmen er en modig protest mod den kønsdiskriminering, der gennemsyrer det indiske samfund, og hvert år fører til mange tusinde piger død. Det er en historie om et massemord, som ingen tilsyneladende vil tage ansvaret for at bringe til ophør på trods af, at det fortsætter den dag i dag. I et land hvor ytringsfriheden til tider kan have trange kår, så er En Nation Uden Kvinder en særdeles modig film, og selvom den ikke er ubetinget vellykket, så er det en film, man bør se. 


Picture copyright © SF-film

Lyd & Billede
Billedkvaliteten er ikke noget at råbe hurra for. Der er talrige mindre ridser og farverne er en smule matte, men det skal nok tilskrives forholdene under optagelserne af filmen og ikke selve DVD’en.

Ifølge coveret så tales der ”indisk” i filmen, men der burde naturligvis rettelig stå hindi. Selve lyden er klar og tydelig, men ellers efterlader den ikke noget nævneværdigt indtryk.

Lydformat: Dolby Digital 2.0: Hindi

Billedformat: 1.85:1 Anamorphic Widescreen


Ekstramateriale
Der er intet ekstramateriale på DVD’en. 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back