home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contactRelease Information
Instruktør: Mira Nair
Premiere: 16. Oktober 2007
Spilletid: 122 min.

Handling
Gogol Ganguli (Kal Penn) er en ganske almindelig forstadsteenager med en udvidet identitetskrise. Han føler sig i stigende grad splittet mellem sine indiske rødder og den amerikanske virkelighed, som han befinder sig i. Så han beslutter sig for at finde ud af, hvem han selv i virkeligheden er. Fra Calcutta til New York må Gogol og hans indiskfødte forældre sammen forsøge at finde balancen mellem fortidens traditioner og nutidens realiteter uden at miste for meget fra nogen af de to verdener.


Picture copyright © SF-Film

Anmeldelse
The Namesake tager sin begyndelse i starten af 70’erne. Ashima (spillet af Bollywood superstjernen Tabu) indgår et arrangeret ægteskab med Ashoke (Irfan Kahn), og flytter med ham til New York for at starte en ny tilværelse. Revet ud af de familiære omgivelser hjemme i Indien har Ashima svært ved at finde sig tilrette som ensom hjemmegående husmor i en forstad til New York. Men langsomt vokser parrets følelser for hinanden, og sammen får de to børn, hvoraf det første, Gogol, bliver filmens egentlige hovedperson.

Gogol spilles af Kal Penn, der må siges at være en af filmens store positive overraskelser. Det har været noget af et sats at caste ham til hovedrollen, når man tænker på, at han tidligere kun har lavet letbenede komedier som Harold and Kumar Go to White Castle, Son of the Mask og Van Wilder, men han besidder en dybde og følsomhed, der passer perfekt til rollen som Gogol, der er splittet mellem sin amerikanske opvækst og indiske familiebaggrund.  


Picture copyright © SF-Film

Filmen er baseret på Jhumpa Lahiris bestseller og instrueret af den indiske instruktør, Mira Nair, der herhjemme nok er bedst kendt for Monsoon Wedding. Til trods for at The Namesake udspiller sig over en periode på godt 30 år i så forskellige byer som New York og Calcutta, så formår Mira Nair at holde den komplekse historie sammen uden at miste overblikket.

Samtidigt demonstrerer Nair stor sans for detaljerne og formår i et enkelt, men præcist sprog at formidle de enkelte scener. Som f.eks. da Ashima første gang møder Ashoke, og hun, mens hun venter uden for døren, får øje på Ashokes sko med det magiske mærkat ”Made in America”. Der er et finurligt og charmerende øjeblik, og i det hele taget må man rose Irfan Kahn og Tabu for deres fine sammenspil i rollerne som Ashoke og Ashima.


Picture copyright © SF-Film

Filmen fik desværre aldrig den succes, den rettelig havde fortjent, men det er på ingen måde noget argument for ikke at se The Namesake. Det er en smuk og gribende historie om at vokse op splittet mellem samfund og familietraditioner, og den fortjener de bedste anbefalinger.

Ekstramateriale
Der følger et ganske omfattende ekstramateriale med filmen:

• Kommentarer af instruktør Mira Nair: Et ganske glimrende kommentarspor hvor Mira Nair bl.a. fortæller om hvordan hun genkendte mange elementer fra handlingen i The Namesake i sit eget liv, og hvilket betydning det havde for instruktionen af filmen.

• Slettede scener: Tre korte scener der næppe havde gjort den store forskel, om de havde været indeholdt i filmen.


Picture copyright © SF-Film

• The Anatomy of The Namesake - A Class at Columbia University's Graduate Film School: Et virkeligt interessant program om arbejdet med filmen, der modsat det meste ekstramateriale på DVD’er i dag ikke blot er ren underholdning, men derimod har en analytisk og dybdegående tilgang til filmproduktion, finansiering, casting m.v. Meget seværdigt og rent guld for en filminstruktør i svøb.

• Fox Movie Channel Presents: 'In Character With Kal Penn': Et lidt usammenhængende interview og uden tvivl det mest ligegyldige indslag blandt ekstramaterialet.

• Kolkata Love Poem: En samling smukke billeder fra Calcutta til tonerne af filmens stemningsfulde soundtrack.

• Theatrical trailer

Det er et velgennemarbejdet ekstramateriale, der supplerer filmen, og særligt ”The Anatomy of The Namesake” er absolut værd at se. 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back