home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contactRelease Information
Instruktør: Tom Hooper
DVD-premiere: 23. maj 2006
Spilletid: 106 min.

Handling
Politimanden Dirk Hendricks (Jamie Bartlett) udfylder en amnesti-ansøgning for sine overgreb begået mod Alex Mpondo (Chiwetel Ejiofor), et medlem af det sydafrikanske parlament, som ikke kan huske den tortur, han blev udsat for, da han under Apartheid blev arresteret som politisk aktivist. Advokaten, Sarah Barcant (Hilary Swank), tager tilbage til sit hjemland Sydafrika for at repræsentere Mpondo og hans ven Steve Sizela, som blev arresteret sammen med ham, men som ingen har hørt fra siden. Han forsvandt ganske simpelt under politiets varetægt, men det er Mpondos håb, at han med retssagen kan finde ud af sandheden om sin vens skæbne.


Picture copyright © SF-Film

Anmeldelse
Da Apartheid i 1990 blev afskaffet i Sydafrika, nedsatte man efterfølgende Sandheds- og Forsoningskommissionen, hvis opgave var at behandle overgreb begået under regimentet. For at undgå at kaste landet ud i borgerkrig, så blev det i den forbindelse besluttet at give amnesti til alle, der søgte om det. Betingelsen var dog, at hvis der blev indgivet protester mod amnestien, så skulle man møde for Sandheds- og Forsoningskommissionen og give en fuld tilståelse af sine forbrydelser for at blive benådet. 


Picture copyright © SF-Film

Det er en retssag, som beskrevet ovenfor, Red Dust handler om. Man kunne måske på den baggrund forledes til at tro, at filmen er endnu et retssagsdrama, men historien i Red Dust rækker langt ud over domhuset. Det er den dobbelte Oscar-vinder Hilary Swank, der spiller filmens hovedrolle som den hjemvendte sydafrikanske advokat Sarah Barcant. Swank yder en solid præstation som den rebelske advokat, men omvendt er hendes figur også lidt for frelst og fordomsfri til, at hun for alvor får mulighed for at udmærke sig.

Brillere gør til gengæld Chiwetel Ejiofor og Jamie Bartlett, der henholdsvis spiller ANC-medlemmet Alex Mpondo og den tidligere politibetjent Dirk Hendricks. Særligt Ejiofor er fremragende som torturofret Mpondo, der for at finde sin ven igen må forsøge at se sin bøddel i øjnene. Diskrimination og fordomme spiller gennem hele filmen sin helt egen rolle, og under afhøringerne må Mpondo finde sig i konsekvent at blive omtalt som ”offer” eller ”mistænkte”, og han må ikke kun kæmpe med sine egne dæmoner, men også ret retssystem, der ikke entydigt kan siges at yde lighed for loven. 


Picture copyright © SF-Film

Målet med Sandheds- og Forsoningskommissionen var at forsøge at forene Sydafrika, og Red Dust tegner et fascinerende portræt af en befolkning, der ikke kun på tværs af hudfarve, men også indenfor de forskellige grupper er dybt splittet. Filmen er baseret på en delvist selvbiografisk roman af Gillian Slovo, hvis moder blev myrdet af det sydafrikanske sikkerhedspoliti, og det skinner igennem på filmen, at den er skrevet af en person med et had/kærlighedsforhold til Sydafrika. Red Dust er en barsk film, men også en smuk og velfortalt historie om håb og forsoning, der fortjener at blive set. 


Picture copyright © SF-Film

Lyd & Billede
Ifølge coveret så er filmen præsenteret i 16:9-format, men der er i virkeligheden tale om det bredere 2.35:1-format. Der er i de store oversigtsbilleder en del støj og grums at spore, men ellers tager filmen sig nydeligt ud. Lydsporet er et flot mix af afrikansk og mere traditionel filmmusik, der i sig selv er en fornøjelse at lytte til.

Lydformat: Dolby Digital 5.1: Engelsk

Billedformat: 2.35:1 Anamorphic Widescreen  


Picture copyright © SF-Film

Ekstramateriale
Der er desværre intet ekstramateriale på DVD’en. Det ville ellers have været oplagt med et program om overgangen fra Apartheid til demokrati. 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back