home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact


 

Release Information
Instruktør: Robert Rodriguez og Frank Miller
Release: 20. februar 2006
Spilletid: 137 min

Handling
Velkommen til Basin City. Byen for de barske, de korrupte og de sønderknuste. Nogle kalder den mørk og hårdkogt - andre kalder den hjem. Nogle vil have hævn - andre higer efter forløsning. Og så er der dem, der håber på lidt af begge dele.

De fire parallelhistorier, der udgjorde Sin City, er nu klippet om til følgende fire selvstændige kortfilm;

The Customer is Always Right

The Hard Good-Bye

The Big Fat Kill

That Yellow Bastard


Picture copyright © Dimension Films

Allerede i forbindelse med biografpremieren på Sin City fortalte Robert Rodriguez, at han havde planer om at udsende en forlænget og omklippet version af Sin City på DVD. Denne version har nu fundet vej til butikkernes hylder i et 2 disc sæt, der både indeholder biografversion og det nye cut, hvor filmen er blevet klippet om til fire selvstændige kortfilm.

Den første kortfilm, The Customer is Always Right, er stort set identisk med åbningsscenen fra biografversionen, hvor Josh Hartnett og Marley Shelton mødes på en veranda på toppen af et højhus. Scenen blev i sin tid optaget for at overbevise Frank Miller om, at hans tegneserie med succes ville kunne overføres til det store lærred. Den er en anelses længere end i den oprindelig version, men ellers er der ikke ændret noget radikalt ved den. 


Picture copyright © Dimension Films

Den mest synlige forskel mellem det nye og gamle cut er mængden af (sort-hvidt) blod. Særligt The Hard Good-Bye med Mickey Rourke har fået tilføjet adskillige nye splatter-effekter. Det forbedre som sådan ikke filmen, men det er med til at skabe en endnu mere dyster og rå stemning, end der oprindeligt herskede.

Jeg er personligt en stor fan af originalen, og det i sig selv gjorde det interessant at se de fire nye kortfilm. Desværre så mister filmen ved opsplitningen også lidt af sin magi. Kortfilmene rummer hver for sig kun brudstykker af Sin City-universet, og de minder mere om traditionelle detektiv-historier end Frank Millers oprindelige vision. 


Picture copyright © Dimension Films

Det er hovedsageligt forlængelser af eksisterende scener, der har gjort, at de fire kortfilm samlet er længere end biografversionen. Der er kun få helt nye scener, og da hver af de fire kortfilm har deres egne selvstændige rulletekster, så indeholder de reelt ikke mere end omkring fem nye minutter, og ikke næsten et kvarter som man umilddelbart vil tro ved at læse på coveret.

I den forstand lugter betegnelsen ”extended cut” lidt af falsk varebetegnelse, men derfor ville jeg alligevel nødig havde været muligheden for at se filmen som selvstændige kortfilm foruden. Desuden er biografversionen som sagt stadig inkluderet, og læg dertil det omfattende ekstramateriale, og der er absolut ingen grund til at springe over en af årets måske mest gennemarbejdede DVD-udgivelser. 


Picture copyright © Dimension Films

Lyd & Billede
Det er et nydeligt billede, som Sin City-DVD’en indeholder. Det er ikke spor af hverken snavs eller edge enhancement på trods af, at disc 1 med både ekstramateriale og fem lydspor indeholder temmelig meget data.

Biografversionen indeholder ligesom 1 disc-udgivelsen et særdeles effektivt DTS-lydspor. Der er desværre kun Dolby Digital 5.1 på de fire nye kortfilm, men lyden er imidlertid på et niveau, hvor savnet af DTS er ret begrænset.

Lydformat: DTS 6.1 og Dolby Digital 5.1: Engelsk

Billedformat: 1.85:1 Anamorphic Widescreen


Picture copyright © Dimension Films

Ekstramateriale
Det var et ret tyndt ekstramateriale, der fulgte 1 disc udgivelsen af Sin City, men det rodes der nu til fulde bod på med denne nye udgivelse:

Disc 1 (Biografversionen)

• Kommentarspor med Robert Rodriguez & Frank Miller: Der er kun kommentarspor til biografversionen af filmen, og det første, hvor instruktør Robert Rodriguez har selskab af Frank Miller, handler naturligt mest om hvorledes de omsatte tegneserierne til film, og de overvejelser de gjorde sig i den forbindelse.

• Kommentarspor med Robert Rodriguez & Quentin Tarantino: Tarantino er godt nok tilstede, og Bruce Willis kigger også en kort overgang forbi, men det er Rodriguez, der taler langt størsteparten af tiden. Det er mest teknisk emmer, der bliver diskuteret, og personligt savnede jeg at få mere at vide om omklipningen af filmen.

• Austin Audience Audiotrack: Filmens tredje og sidste ”kommentarspor” består af spontane bifald fra et entusiastisk publikum, og er selvsagt ret overflødigt.

• How it went down (6 min.): Frank Miller fortæller, hvordan Robert Rodriguez overtalte ham til at lave en film bygget over tegneserien.

• Special guest director: Quentino Tarantino (7 min.): Tarantino fortæller om sit forhold til Rodriguez, og den scene han instruerede i filmen. Programmet er reelt en introduktion til disc 2, hvor det er muligt at se Tarantino i arbejde som instruktør.

• A hard top with a decent engine: The cars of Sin City (8 min.): Er man interesseret i amerikanske biler fra 60’ere, så vil sikkert finde det her indslag umådeligt spændende, men andre kan roligt kan hoppe det over!


Picture copyright © Dimension Films

• Booze, broads & guns: The props of Sin City (11 min.): Overraskende interessant program om filmens rekvisitter, hvor det bl.a. viser sig, at Samurai-sværdene i Sin City er lånt fra Kill Bill!

• Trench coats & Fishnets: The customs of Sin City (8 min.): Kostume-designerne fortæller om hvorledes de valgte tøj og dragter, der afspejlede tonen i tegneserien. 

Disc 2 (Recut, Extended and Unrated version)

• 15-min film school with Robert Rodriguez (13 min.): Et af de bedste programmer om filmproduktion, jeg har set længe. Det er virkeligt spændende at se, hvorledes Rodriguez har grebet projektet an, og så er det i øvrigt tankevækkende, hvorledes moderne teknologi har gjort det muligt at indspille en film, hvor flere af skuespillerne aldrig har mødt hinanden på trods af, at de i filmen har flere scener sammen.

Sin City - The all green screen version (13 min.): Hele filmen vist i high-speed tempo, som den så ud inden computereffekterne blev tilføjet. Ret fascinerende at se hvor få rekvisitter, der blev brugt under produktionen. Langt de fleste scener er således optaget udelukkende på grøn baggrund.


Picture copyright © Dimension Films

• The Long take: 14 uninterrupted min. of Tarantino's segment (17 min.): Scenen hvor Clive Owen taler med Benicio Del Toros hoved blev instrueret af Quentin Tarantino. Denne feature viser, hvorledes han forberedte de to skuespiller, og desuden den første version af scenen. Ret underholdende og typisk ”tarantinosk” tilgang til filmproduktion.

Sin City: Live in Concert (9 min.): Koncert-optagelser med Bruce Willis og band med sangen Devil Woman.

• 10-min cooking school with Robert Rodriguez (7 min.): En fortsat feature fra de andre Rodriguez DVD’er, hvor han giver en af hans personlige favorit madopskrifter. Lidt overflødigt, men har man lyst til tacos, så er her hjælp at hente…

• The making of Sin City (14 min.): En forlænget version af det program, som også fandtes på 1 disc versionen af filmen.

• Making the Monsters: Special effects make-up (8 min.): Et ret traditionelt program hvor makeup-folkene får lov at fortælle lidt om deres arbejde.

Det er ikke alt ekstramaterialet på de to DVD’er, der er lige interessant, men alene de to første kommentarspor og ” 15-min film school” er i sig selv så rigeligt DVD’en værd. Alt ekstramaterialet har danske undertekster, og hvis man har bare den mindste interesse for Sin City-universet, så er det her simpelthen årets foreløbigt bedste DVD-udgivelse! 

Karakter

Film:

Billede og Lyd:
Ekstramateriale:

back