home
thbp
movies
fishing
indernettet
webportal
links
contact

(English) (Dansk)

Release Information
Instruktør: Larry Wachowski & Andy Wachowski
US Release Dato: 31. Marts 1999
Spilletid: 136 min.

Ti Nøgler til at åbne The Matrix
Den første del af Matrix trilogien var både velskrevet og særdeles underholdende. Den anden og tredje del rejste en masse spørgsmål, men gav meget få svar og svigtede i nogen grad den første film. Som en trilogi kan man næppe længere hævde, at filmenes handling er konsistent, men de indeholder stadig en række spændende tanker og idéer:

1) Nummeret på Trinity’s værelse er 303 ("trinity betyder treenighed" ~ 3). Neo, The One, har lejlighed nummer 101.

2)
I en Kristen tradition betyder Trinity treenighed, altså Faderen, Sønnen og Helligånden. I en afgørende scene i den første del af The Matrix frelser Trinity således Neo fra døden med et kys – et livets kys.


Picture copyright © Warner Bros

3) Alle navne i The Matrix udgør i en eller anden form referencer til andre ting og begivenheder. Et eksempel er skibet, Nebuchadnezzar, som Morpheus og hans folk rejser med. Det Gamle Testamente fortæller om Kong Nebuchadnezzar af Babylon, der ødelagde Jerusalem af førte israelitterne med sig til Babylon som slaver.

4) "Neo" er et anagram. Byt om på bogstaverne og du får "One".

5) I en Kristen fortolkning repræsenterer Morpheus Faderen, Neo sønnen og Trinity Helligånden.

6) "Know thyself", sætningen brugt af "the Oracle" i køkkenet var også inskriptionen over indgangen til Oraklet i Delphi.


Picture copyright © Warner Bros

6) I græsk mytologi var Morpheus gud for drømme. Hans job var kontrollere de drømme, som guderne sendte til menneskene. Morpheus blev nogen gange også omtalt som vagtmand eller værge for drømme.

7) De to hovedpersoner, Neo and Trinity, er begge meget aseksuelle. Trinity er meget maskulin og Neo ret feminin. Deres forhold kan opfattes som den typiske Hollywood love story, men den kan også ses i relation til den kristne udlægning af Trinity.

8) I Det Gamle Testamente står Zion flere gange omtalt. Zion repræsenterer den nye verden eller Jerusalem, der skulle gives til israelitterne.


Picture copyright © Warner Bros

9) Neo tager den røde pille for at blive “wonderland”. En klar parallel til tilgivelsen når man ved nadveren drikker Kristi blod.

10) Der er ikke nogen endelig fortolkning af The Matrix. Den indeholder en næsten endeløs række af religiøse og ikke-religiøse temaer:

- Neo som en mand, der når en højere indsigt (Buddhisme)
- Græsk mytologi (Morpheus og the Oracle)
- Reinkarnation (Hinduisme)
- Skæbne contra fri vilje
- Eksistentialisme
- Menneske mod maskine
- og så videre...

back